Oroande att central mark inte brukas

Flygbolagen var i kris långt före coronautbrottet. Alla reguljära linjer till Norrköping är nedlagda, några bolag har gått i konkurs och branschen förutspås flera stora nedskärningar.

Staten lade för länge sedan ner Kungsängen på grund av mycket dålig ekonomi och att behovetsaknades då andra flygplatser finns i närområdet. Kommunen tog över Norrköpings flygplats. Varje år har mångmiljonbelopp av våra skattepengar pumpats in med extra miljoner till bolag som sedan drog sig ur. Kommunens grundstöd är 24 miljoner per år vilket innebär hela 66 000 kronor per dag!

I dessa coronatider förstår vi plötsligt vad som är viktigt. Skattepengarna behövs till samhällsnyttiga och miljövänliga investeringar. Inte till förlustbringande miljöfarligt turistflyg som blockerar enormt stor byggbar centralt belägen mark. ”Krisen slår hårt mot flygplatsen; en växande oro” skrev NT 21/4. Nu är alla flygbolag och andra i kris och ropar efter stöd. Nyligen klagade många på för hög skatt.

Coronaviruset spås följas av flera epidemier och allt färre flyger av miljöskäl. De flesta vill hjälpas åt att rädda vår planet från klimatkollaps. Det bör givetvis även våra lokala politiker verka för.

I mars skulle politikerna ta ställning till flygplatsens framtid. Men beslutet togs inte, vilket innebär att planeringen för hur flygplatsområdet ska användas skjuts på framtiden. Istället avser kommunen lägga ut flygplatsdriften på anbud. Vi undrar nu vilka villkor som ställs i anbudsförfrågan? Ska kommunen fortsätta att subventionera flygplatsen?

Det är oroande att centralt belägen strategisk mark står outnyttjad och att kommunen så oansvarigt förvaltar våra skattepengar. De behövs mer än på länge till långsiktigt hållbara och viktiga ändamål. Vi anser att flygplatsen ska läggas ner nu. Att förhala beslutet fördröjer bra planer för området och kostar pengar varje dag. Ett förslag är att utlysa en tävling för hela Kungsängen.

En klimatsmart och miljövänlig förebild som kommer att ge eko runt om i Europa och sätta Norrköping på kartan. Med spårbunden trafik, cykelbanor och solceller på alla tak. Många bostäder, odlingslotter, parker, småindustrier, kontor och lite lager ryms inom och långt utanför Kungsängen i nu från bostadsbyggande helt spärrade bullerzoner. Namnförslag: ”Kungsängen – klimatsmart centralt”.

Naturskyddsföreningen i Norrköping
Styrelsen genom Anders Wennerblad
ordinarie ledamot och sammankallande i planutskottet

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.