Vi är just nu mitt uppe i coronakrisen. En kris som påverkar oss alla. Allvaret är påtagligt. Krisen hotar att välta omkull vår välfärd och samhällets stabilitet. Men coronakrisen visar också vad samhället kan åstadkomma när vi går samman och agerar för att hjälpa till, stötta varandra, och göra vad vi kan. Vi offrar vår bekvämlighet. Och vi använder vår kreativitet, både för att hitta praktiska lösningar och för att hitta glädje och inspiration i en svår situation. Våra myndigheter och beslutsfattare jobbar också hårt för att finna väl avvägda lösningar.
Vi har även en klimatkris. Den är dock inte tillräckligt påtaglig än. Men det är bara en tidsfråga innan vi allt mer kommer att se dess konsekvenser. Risken är exempelvis stor att vi kommer att få mer extremt väder, så som stormar, orkaner, svår torka, skyfall och översvämningar. Sommaren 2018 och den gångna varma vintern är bara en försmak.
Vi kommer också påverkas av ökande flyktingströmmar från klimatdrabbade områden. Och det är stor risk att maten inte kommer att räcka till vid missväxt i olika världsdelar.
Därför är det så viktigt att vi lär oss av coronakrisen, när vi nu börjar bygga det robusta samhället som också klarar klimatkrisen. Våra politiker och beslutsfattare måste omedelbart verka och fatta beslut för ett samhälle som åtminstone har en chans att klara en kris av den dignitet som klimatkrisen är.
Vi måste noggrant överväga om vi ska fortsätta att ekonomiskt stötta de branscher som väger tyngst vad gäller koldioxidutsläpp, såsom flygbranschen. I stället måste vi öka stödet till verksamheter som minskar de fossila utsläppen. Likaså till de som främjar den biologiska mångfalden.
Vi behöver också ett samhälle som har starkare inhemsk produktion. Och som inte är totalt beroende av import och leveranser “just in time”. Vi behöver en ekonomi som inte förbrukar jordens ändliga resurser. Vi behöver dessa ändliga resurser och vi behöver förvalta dem väl. Vi behöver hjälpa fattiga och utsatta människor i hela världen.
I ljuset av detta är det mycket oroande att flera politiker inom Norrköpings fullmäktige inte ansluter sig till rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC. Som anser att all denna insamlade data är överdrift och alarmism. Och som använder sitt ämbete för att förhindra att kraftfulla åtgärder vidtas mot miljö- och klimatförändringarna.
Slagkraftiga beslut måste tas nu för att minska våra klimatutsläpp och vi behöver göra det omgående. Precis som i den rådande coronakrisen, måste vi inse att alla blir drabbade.
Stina Sköld, Naturskyddsföreningen Norrköping
Tintin Almqvist, Fridays for Future Norrköping
Helena Wikner, Extinction Rebellion Norrköping