En lyckad slåtterdag på ängen

Lördag den 29 juli var det dags igen för den årliga slåtterdagen! Dagen bjöd på fint väder och till tonerna av härlig dragspelsmusik arbetade 29 personer med att slå Nybyggeängen med lie, räfsa och föra bort gräset. Självklart bjöds det som vanligt på ärtsoppa och trivsamt umgänge.

Vi var totalt 38 personer vilket vi tror är rekord! Kul att så många kom och hjälpte till. Kan vi bli ännu fler nästa år? Vi välkomnar fler till denna slåtterfest och även våra övriga slåtter- och arbetstillfällen på ängen.

  • Att vara med och sköta en äng är ett konkret sätt att gynna biologisk mångfald, upprätthålla en kulturhistorisk tradition och samtidigt få gemenskap och en rolig friluftsupplevelse, säger Cecilia Ambjörn, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen Norrköping och aktiv i ängsgruppen.

Ängen är en bit älskad svensk natur som framkallar minnen av barfotavandring under oändliga sommarlov. Förr var ängarna viktiga för att ge vinterfoder till tamboskapen och slåtter präglade vårt landskap, men idag odlar vi mat till våra djur på åkermark. I takt med att ängsmarkerna minskar är många av våra vilda blommor på väg bort ur den svenska floran. Men vi kan vända trenden. Naturskyddsföreningen Norrköping sköter ängs- och hagmarkerna kring Nybygget, Duvhult cirka 1 kilometer söder om Sörsjön. Under året sker många aktiviteter på ängen men slåtterdagen är årets höjdpunkt.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.