I en krönika på Norrköpings tidningars ledarsida den 5 februari hävdas att staten går ”klappjakt efter värdefulla naturområden”. Det är ett något udda sätt att beskriva det idoga arbete som Länsstyrelsen gör för att rädda värdefull skog och därmed bevara och öka den biologiska mångfalden. Det staten gör är att uppfylla det miljömål som Sveriges Riksdag tagit för att skydda 20 % av den produktiva skogsmarken till 2020. Detta för att kommande generationer ska ha en natur som inte är utarmad genom att skog med höga naturvärden försvinner. Idag är det år 2020 och i Östergötland har vi endast skyddat cirka 2 % som naturreservat, till detta kommer frivilliga avsättningar på cirka 5 %.
Vi har alltså långt kvar för att nå miljömålet Levande skogar: ”Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras, samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas”.
Länsstyrelsens uppdrag är att arbeta för att miljömålet 20 % uppnås, men p.g.a. av bristande resurser går det så långsamt att de skogar som skulle behöva skyddas hinner försvinna. Kan bara hoppas att Naturvårdsverkets budget för att skydda värdefull skog som skars ner kraftigt 2018, successivt kan fortsätta att höjas till en nivå som ökar tempot.
En skogsägare är stolt över att ha höga naturvärden i sin skog, men måste också se till skogens ekonomiska värde. Precis av det skälet är ersättningen för skog som skyddas som reservat 25 % över marknadsvärdet.
Trots att Miljöbalkens första paragraf säger att produktion och miljöhänsyn ska väga lika, så ser inte verkligheten ut så. Det är därför staten måste gå in och skydda värdefull skog. Om inte detta görs fortsätter den biologiska mångfalden att minska. Vi har idag många utrotningshotade växter som är beroende av gammal skog, vi vet att insekter minskat dramatiskt, liksom flera fågelarter. Det finns även andra orsaker till detta, till exempel klimatförändringen och att vi sparat för få ytor där vilda växter kan överleva.
Det bildades 15 nya naturreservat i Östergötland förra året. Det kanske låter mycket, men man kan inte bara se till antal reservat som bildas utan det är den totala ytan som är intressant och de 15 reservaten täcker en yta som är 0.07 % av den produktiva skogsmarken! Ytan märks alltså inte ens i siffran 2 % ovan, som visar hur mycket som är skyddat idag.
Vi har fantastiska ekmiljöer i Östergötland, vilket hänvisas till i krönikan den 5 februari. Precis så är det, och hade dessa inte skyddats som Natura 2000 eller naturreservat, så hade de varit betydligt mindre idag. En gång var hela Händelö täckt av ekskog, idag har vi bara kvar rester av denna skog, totalt 98 hektar naturreservat insprängda mellan industribebyggelse.
Både staten, skogsägare och naturvårdsorganisationer har samma mål, nämligen att bevara och öka den biologiska mångfalden. Låt oss samarbeta kring detta, istället för tvärtom.
För Naturskyddsföreningen Norrköping
Cecilia Ambjörn, vice ordförande