Stugvärd på Kopparholmarna

Här kommer en inbjudan till intresserade medlemmar i Naturskyddsföreningen om att vara värdar under ett antal helger under maj och juni.
Utställningen ska hållas öppen på lördagen, men man får disponera huset hela helgen.
Naturreservatet Kopparholmarna
Paradisöarna Kopparholmarna ligger ungefär två kilometer sydost om Arkösund. Öarna har sedan 1930-talet varit i försvarets ägo och allmänheten har förbjudits att gå iland. Nu har de två husen som ligger på Östra Kopparholmen köpts av Norrköpings kommun och öarna har blivit naturreservat.

DSC_0782

I det större huset har en utställning byggts. Utställningsrummet fungerar också som raststuga för allmänheten. Resten av huset består av två rum med sammanlagt tre sängar, en hall och ett fullt utrustat kök. Till de rummen har bara stugvärden tillträde. Utställningsdelen har separat ingång.

Under sommaren 2013 fungerade medlemmar ur Naturskyddsföreningen som värdar för utställningen och naturreservatet. Det fungerade utmärkt! Sammanlagt besöktes utställningen av så mycket som cirka 1 500 personer.

I år kommer utställningen att vara öppen lördagarna 17, 24, och 31 maj samt 7 och 14 juni, från klockan 10.00 till klockan 19.00. Dessutom är utställningen öppen dagligen från midsommardagen den 21 juni fram till den 10 augusti.

Förra årets värdar har kvar sina veckor även i år. Men eftersom vi har utvidgat öppettiderna så har det blivit ett antal helger ”över”.

Vi erbjuder därför intresserade medlemmar i Naturskyddsföreningens att disponera stugan ett antal helger från fredag eftermiddag till söndag kväll mot att man fungerar som värd på lördagen och håller utställningen öppen den dagen.

Vi söker alltså värdar för fem helger under säsongen 2014.

Boendet är gratis mot att man utför en del uppgifter.

Stugvärdens uppgifter är följande:

� Öppna utställningen kl. 10 på lördagen och stänga den kl. 19.00. Se till att allt fungerar på utställningen. Om något är trasigt och inte enkelt kan avhjälpas, som att byta en glödlampa eller dylikt, finns det telefonnummer att ringa för att anmäla felet.

� Några gånger per dag titta till utställningen. Det finns inget stöldbegärligt som inte är fastlåst, men en viss kontroll över att inte tunga saker bärs iväg är bra att ha.

� Kolla att det inte är skräpigt vid bryggan där turbåten anländer och se till att det finns broschyrer i broschyrstället

� Gå ner till bryggan och möta turbåten då den anländer. Hälsa besökarna välkomna.

� Kontroll att det finns papper i det offentliga dasset vid bryggan (tömning sköts av andra).

Om du är intresserad av att vara stugvärd under någon av de ovan nämnda tillfällena sommaren 2014 anmäler du dig till Norrköpings kommun, Kultur- och fritidskontoret,

Eva Siljeholm 011-15 19 65.

Du kan också skicka e-post till eva.siljeholm@norrkoping.se

Under helgerna finns ingen ordinarie turbåt som passar då man måste öppna utställningen till klockan 10. För de som inte har möjlighet att ta sig ut på egen hand så finns taxibåt. Resan tur och retur kostar 800 kronor (för hela sällskapet, upp till 12 personer).

Eva Siljeholm

Kommunekolog